Ekonomi

Avrupa gayrimenkul piyasası 2023’te düşecek

PwC ve Urban Land Institute (ULI) iş birliği ile hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2023 raporunun sonuçları açıklandı. Avrupa gayrimenkul dalı başkanlarının 2023 yılı öngörülerini ortaya koyan araştırmaya nazaran, Avrupa gayrimenkul piyasasında 2023 yılında sert düşüş yaşanması bekleniyor.

Nasıl Bir İktisat gazetesinden Leyla İlhan’ın haberine nazaran; raporda son 10 yıldır Avrupa gayrimenkul piyasalarında likidite bolluğu yaşandığı, bu süreçte birçok ülkede ve birçok bölümde varlık fiyatlarının yükseldiği kaydedilirken, lakin enflasyon ve faizdeki yükselişin piyasayı 2023’de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Rapora nazaran bölüm önderleri varlık fiyatlarında yükselişlerin süreceğini söz ederken, resesyonun da Avrupa ekonomilerinin peşini bırakmayacağı kaydedildi. Bu durumun öz kaynak ve borcu dengelemede zorluklar çıkaracağına işaret edilirken, yatırım hacimleri, kiralar ve doluluk oranlarının daha da düşük olduğu bir piyasada likiditenin de düşeceği aktarılıyor.

OFİS VE PERAKENDENİN YERİNİ GÜÇ ALTYAPISI YATIRIMLARI ALIYOR

Diğer yandan raporda artan güç fiyatlarının gayrimenkul yatırımlarının istikametini değiştirdiğine de yer verildi. Raporda bu durumun ‘yeni enerji altyapısı yatırımlarını’ öne çıkardığına vurgu yapılırken, yeni alanların başında güneş ve rüzgar santralleri ile güç depolama yatırımlarının geldiği kaydedildi. Bu nedenle yatırımcının klasik yatırım alanları olan ofis ve perakendeden uzaklaşabileceği de raporda yer alan tabirler oldu.

DÖVİZLE KİRALAMA YASAĞI TÜRKİYE’DE KIRILMA YARATTI

Raporda 30 kente ait 2023 genel yatırım ve geliştirme olasılıkları da ele alındı. Listede Londra birinci sırada yer alırken, Paris ikinci, Berlin üçüncü oldu. İstanbul ise 29’uncu sırada yer bulabildi.

İstanbul’u ise Oslo takip etti. İstanbul en son 2013 yılında tepeye oturmuştu. Raporun sonuçlarını kıymetlendiren PwC Türkiye Gayrimenkul Bölümü Önderi Ersun Bayraktaroğlu, İstanbul’a ait yatırım beklentilerinin bilhassa kiralamaya getirilen yasak nedeniyle düştüğünü, Türkiye’de AVM’lere yönelik yabancı yatırımlarında kırılma noktası oluşturduğunu söyledi.

Bu durumun milletlerarası yabancı yatırımcıları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bayraktaroğlu, “Dövizle kiralama yasağı, TL’nin değer kaybetmesi ve vergisel düzenlemelerde yabancıyı olumsuz etkileyen durum oldu. Bu nedenle ABD’li, Uzakdoğulu yatırımcı beklemiyoruz” diye konuştu. Türkiye’de kurumsal yatırımcının konut yatırımına aralıklı durduğunu bunun yerine lojistik üzere ticari gayrimenkule yatırım yaptığını tabir eden Bayraktaroğlu, “Avrupa’da konut, kira geliri açısından yatırım yapılan bir alan. Türkiye’de gayrimenkul fonları dahi gayrimenkul alıp satıyor” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu