Burgess: Bu yaz muhtemelen gördüğümüz en sıcak yaz olacak
Samantha Burgess, küresel ısınmanın neden olduğu sıcaklık kayıtlarını, dünyadaki aşırı hava olaylarının sıklığındaki artışı ve okyanuslardaki aşırı ısınmanın nedenlerini değerlendirdi.
SERA GAZI UYARISI
Küresel sıcaklık kayıtları ile atmosferdeki sera gazı emisyon yoğunluğu arasında doğrudan bir ilişki olduğuna işaret eden Burgess, küresel sıcaklıkların artık sanayi öncesi ortalamanın 1,2 derece üzerinde olduğunu ve bunun gerçekten karbondioksit miktarıyla orantılı olduğunu açıkladı. ve atmosferde metan.
Artan emisyonlar sonucunda ısı dalgalarının yaşandığını vurgulayan Burgess, ” Haziran 2023, dünyada kaydedilen en sıcak Haziran ayıydı. Temmuz ayının ilk günlerinde tüm zamanların en sıcak günlerini yaşadık ve 2016 Ağustos ayının rekor sıcaklık değerleri aşıldı. Temmuz ayındaki en sıcak üç haftalık dönemin ardından, Temmuz 2023, kaydedilen en sıcak ay oldu. Bu eğilimlere şaşırmıyoruz çünkü atmosferdeki sera gazı emisyonlarının yoğunluğu arttıkça küresel sıcaklıkların da artacağını biliyoruz.dedi.
Ağustos ayı ve önümüzdeki birkaç ay karasal bölgelerin ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşamasının beklendiğini belirten Burgess, sıcaklıkların ortalamanın üzerinde olmasının aynı şekilde yaşanacağı anlamına gelmediğini de söyledi. dünyada.
Burgess, sıcaklık kayıtları için tahminlerini şu şekilde açıkladı:
“İstatistikleri hesaplamak için ağustos sonunu beklememiz gerekiyor ama beklentileri aşan değerlerle kaydedilen en sıcak ay olan haziran ve temmuzun ardından bu yaz büyük olasılıkla gördüğümüz en sıcak ay olacak. yılın bu zamanına kadar geçen yedi ay, her ay inişli çıkışlı.İlk beş ayın ortasında en sıcak olan haziran ve temmuzun ilk sıralarda olduğunu görüyoruz.kuzeyde sonbahar ve kış sıcaklıkları ise Yarım kürede bu eğilim devam ederse, 2023 kesinlikle en sıcak olmasa da en sıcak üç yıldan biri olacak.”
Kara alanlarının küresel ortalamadan daha hızlı ısındığına işaret eden Burgess, öte yandan deniz yüzey sıcaklıklarının rekor kırdığını söyledi.
Burgess, özellikle Kuzey Atlantik’te sıcak dalgalarının olduğunu ve sıcak suların şu anda Kuzey Atlantik’in batısına, Kanada kıyılarına doğru ilerlediğini söyledi.
Akdeniz’de en sıcak değerlerin deniz yüzey sıcaklığında kaydedildiğini belirten Burgess, ” Beklenti, Akdeniz’de sıcaklık değerlerinin artmaya devam etmesi.” söz konusu.
EL NİNO ETKİSİ İLE KIŞ SICAK GEÇECEK
Burgess, dünyada El Nino koşullarının başladığını ve El Nino’nun etkisiyle Peru ve Ekvador kıyılarında deniz yüzey sıcaklığının yükseldiğini anlattı.
Bu sıcak suyun şu anda Pasifik üzerinden Avustralya ve Endonezya’ya doğru ilerlediğini belirten Burgess, ” El Nino’nun etkisinin artarak devam etmesini bekliyoruz. Küresel sıcaklıklar ile El Nino’nun gelişimi arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Dünya çapındaki sıcak hava dalgaları, güneş radyasyonundaki artış ve sera gazı emisyonları rekor sıcaklıklara yol açtı.dedi.
Pasifik’te El Nino etkisinin artmaya başlamasıyla birlikte okyanus ortasında ve atmosfer sıcaklıklarında temasın oluşacağını belirten Burgess, şöyle devam etti:
“Okyanus ve atmosferin ortasında tam temas oluştuğunda, bu, Avrupa gibi Pasifik bölgesi dışında dünyanın farklı yerlerinde telekontaklar göreceğimiz anlamına geliyor. Beklentimiz, El Niño gelişmeye devam ettikçe, önümüzdeki birkaç ay içinde bu telekontakları görmeye başlayın. Böylece, önümüzdeki 6 ila 12 ay içinde El Niño koşullarının gücünü ve ölçeğini gözlemleyebiliriz. El Niño gelişmeye devam ederken, bilim bize rekor sıcaklıkların devam edeceğini söylüyor ve biz de çok daha sıcak bir kış geçirin. Beş maliyetin ortasında olabilir.”
HER YIL TEKRAR ETMEK AŞIRI HAVA RİSKİ
Dünya ısındıkça aşırı hava olaylarının sıklığının ve yoğunluğunun artacağını belirten Burgess, “Tam olarak tahmin etmek zor olsa da birçok hava olayı her yıl tekrarlanabiliyor. Bu olaylar hiçbir zaman tam olarak aynı olmayacak ama biliyoruz. ki daha fazlası olacak.” uyardı.
Bu nedenle Burgess, emisyonları hızla azaltmanın ve net sıfır seviyesine getirmenin çok önemli olduğunun altını çizdi.
Paris Anlaşması’nda hükümetlerin küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama taahhüdü verdiğini hatırlatan Burgess, “Küresel sıcaklık artışı şu anda esasen 1,2 dereceye ulaştı. Önümüzde çok kısıtlı bir bütçe var.” söz konusu.
Burgess, birçok hükümetin taahhütte bulunmasına rağmen uygulamada buna göre hareket etmediğini söyledi. Haziran ve Temmuz aylarında küresel sıcaklık artışının geçici olarak 1,5 dereceyi aştığını belirten Burgess, şunları kaydetti:
“Bu, Paris Anlaşması’ndaki 1,5 derece eşiğinin aşıldığı anlamına gelmiyor. Bu eşik ancak uzun vadede, 10 yıllık bir süreçte aşılırsa anlamına geliyor. 1,5 derece eşiğinin aşılma ihtimali var, ancak önlenebilir her artış önemlidir.” Eylemler bizi net sıfır emisyona daha erken ulaştırabilir, böylece iklimi dengeleyebilir ve etkilerini azaltabiliriz. İklimi ne kadar çabuk istikrara kavuşturursak, bu çok sayıda ve yıkıcı olayı o kadar çabuk durdurabiliriz. İklimi tamamen stabilize edene kadar birçok hava olayı yeniden yaşanacak, ancak en azından sıklık ve yoğunluk azalmaya başlayacak.”
KÜRESEL ORTALAMA SICAKLIK TEMMUZ AYINDA 16,95 DERECE REKORU KIRDI
Copernicus’un bilgilerine göre 6 Temmuz, 17.08 santigrat derece ile kayıtlardaki en sıcak gün oldu.
Temmuz 2023, küresel ortalama sıcaklığın 16,95 santigrat dereceye ulaştığı 1-23 Temmuz tarihlerinde kaydedilen en sıcak ay olarak hesaplandı. Bir önceki en sıcak ay, 16,63 santigrat derece ile Temmuz 2019’da kaydedilmişti.
Bu dönemde küresel deniz yüzey sıcaklığı da 20,9 derece ile en yüksek seviyesini gördü.
Haziran 2023, 16,51 derecelik küresel ortalama sıcaklıkla, kaydedilen “en sıcak Haziran” ve en sıcak yedinci ay oldu.