Haber

Afyonkarahisar’ın ‘Karamık Gölü’ hayranlık uyandırıyor

Afyonkarahisar’ın ‘Karamık Gölü’ hayranlık uyandırıyor

Avcılık ile ismini duyuran Karamık Gölü şimdilerde doğa ve fotoğraf tutkunlarının dikkatini çekmeye başladı

Karamık gölü bir çok kuş ve balık türüne de ev sahipliği yapıyor.

AFYONKARAHİSAR Afyonkarahisar’ın Çay ilçesindeki Karamık Gölü her ne kadar av tutkunlarının uğrak noktası olsa da son yıllarda fotoğraf ve tabiat tutkunlarının da dikkatini çekmeyi başardı. Eşsiz görüntüsü ile adeta ‘cennet bir köşeyi’ anımsatan göl tıpkı vakitte bir çok kuş ve balık tipine de mesken sahipliği yapıyor.

Karamık Gölü son yıllarda ismini yalnızca av ile değil görünümü ile de duyurmaya başladı. Kentin değerli göllerinden birisi olan Karamık Gölü birebir vakitte kamışları ile de bir çok şahsa ekmek kapısı olmuş durumda. Çay İlçe Tarım ve Orman Müdürü Berati Akman, Karamık Gölü’nün bölgenin en güzel göllerinden birisi olduğunu ve kirliliğinde en az olan göllerden birisi olduğuna dikkat çekti. Akman, “Burada sazan ve turna balıkları var, kısmen de kadife balığı var. Buraya Türkiye’nin her tarafından avcılar geliyor. Olta balıkçılığı içinde hoş bir göl. Lakin suyun azalması buradaki balık tiplerini de etkileşmiş durumda. Tabiat severler içinde ayrıyeten gezilip, görülebilecek bir yer” dedi.

“Afyonkarahisar merkezden gelenler göl konseptini kullanıyorlar”

Gölün kapalı bir havza olduğunu, Karakuş ve Sultandağları’ndan gelen sularla beslendiğini ifade eden Akman açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Gölün kendi su kaynağı da var. Ancak son yıllardaki kuraklıktan ötürü gölümüz biraz etkilendi. Şuan su düzeyi olması gerekenden 1-1,5 metre aşağıda. Global ısınmanın kesinlikle tesirleri var, ancak göllerde bir döngü var. 20-30 yılda bir kurak periyod oluyor daha sonra 20-30 yıllık bir kısımda ise yağışlı periyod oluyor. Biz bu gölden ötürü Çay-Dinar karayolunun, asfaltının su altında bıraktığı günleri de biliyoruz. Dolayısı ile bu bir döngü. Yani kesinlikle kuraklığın tesiri var lakin döngü kendi içerisinde devam ediyor.

Gölümüz tabiat ve fotoğraf tutkunları için hoş bir yer. Bilhassa Afyonkarahisar merkezden gelenler göl konseptini kullanıyorlar. Herkesi buraya, gölü gezip görmeye davet ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu